دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان آب، اقلیم و محیط زیست معاونت علمی:

برای رفع آلایندگی نیروگاه شازند کنسرسیومی از دانش بنیان ها تشکیل شد

برای رفع آلایندگی نیروگاه شازند کنسرسیومی از دانش بنیان ها تشکیل شد

به گزارش دانشگاه فارسی، دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان آب، اقلیم و محیط زیست معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با اشاره به اینکه هم اکنون آب های ژرف استخراج شده در استان سیستان و بلوچستان پس از شیرین سازی به شکل محدود در شهر نیمروز این استان وارد مدار شده، تصریح کرد: برای تبدیل شدن این منابع به منابع قابل اتکا راه علمی زیادی را باید طی کرد و اگر پیش از اطمینان یافتن، جزو منابع قابل اتکا و قابل استفاده معرفی شود، هم به سرمایه اجتماعی ضربه می زند و هم برنامه ریزی های دیگر در حوزه آب را تحت تأثیر قرار می دهد.


به گزارش دانشگاه فارسی به نقل از ایسنا، دکتر سید محمدمهدی نوربخش در حاشیه مراسم افتتاح و بهره برداری از سامانه نانو کلر در تاکستان استان قزوین در جمع خبرنگاران، ستادهای اقتصاد دانش بنیان را از ستادهای جدید معاونت علمی دانست و اظهار داشت: مأموریت های این ستادها از توسعه فناوری به سمت توسعه بازار شرکتهای دانش بنیان حرکت کرد و بر این اساس مأموریت ما است که شرکتهای دانش بنیانی که دارای پایلوت های فناورانه و یا محصولات قابل عرضه تست شده دارند بازار این محصولات را توسعه دهیم.
وی بهره برداری از سامانه نانو کلر برای تصفیه پساب تاکستان را نمونه ای از برنامه های توسعه بازار محصولات فناورانه عنوان نمود و افزود: قبلا سامانه نانو ازن بعنوان نسخه دیگری از نانو حباب را در ساوه پیاده سازی کردیم. فناوری نانوکلر مبتنی بر انحلال مایع در مایع است و ما با دستگاه بهره بردار وارد مذاکره شدیم و تلاش می نماییم حمایت هایی از شرکتهای دانش بنیان داریم و پیاده سازی این طرح ها هم به شکل مشترک خواهد بود.
نوربخش با اشاره به اینکه مدل همکاری ما حضور طرف عرضه و تقاضا است، افزود: در حوزه کاهش تلفات در شبکه های توزیع آب شهری در مشهد، بر استفاده از هوش مصنوعی و هوشمند سازی متمرکز شدیم. شرکت آب و فاضلاب مشهد متقاضی این فناوری است و با انعقاد تفاهمنامه ای با ما میزان حمایت خود از طرح را اعلام می کند و ما هم برای توسعه طرح ها، تسهیلات و منابع بلاعوض را عرضه می دهیم.
دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان آب، اقلیم و محیط زیست معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری نمونه دیگر این پشتیبانی از در شهر اصفهان عنوان نمود و در اینباره توضیح داد: در این شهر با مسئله فرونشست مواجهیم بگونه ای که فرونشست در این شهر همراه با شکستن لوله های فاضلاب همراه بوده که بازسازی شبکه آب و فاضلاب با توان شرکت دانش بنیان در دستور کار قرار گرفت و در این مدل شرکت آب و فاضلاب بعنوان متقاضی بخشی از هزینه ها را متقبل شده است و ما هم برای شرکتهای تولید کننده، تضامین لازم را عرضه می دهیم.

راهکارهای ستاد توسعه آب و اقلیم برای توسعه فناوری

دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان آب، اقلیم و محیط زیست معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با تشریح حمایت این ستاد از تجاری سازی ایده ها و دستاوردهای فناورانه شرکتهای دانش بنیان تصریح کرد: راهکارهایی که ما در این حوزه اتخاذ نموده ایم یا از جنس معرفی فرصت در حوزه دانش بنیان است که در این حوزه اگر شرکتی در زمینه ای توانمندی های خویش را اعلام نماید، ما با مدیران آب و فاضلاب وارد مذاکره می شویم و در چارچوب سایتی که داریم نتایج این جلسات را اطلاع رسانی می نماییم و یا برای معرفی توانمندی های شرکت از آنها برای حضور در نمایشگاه های مختلف خارجی حمایت می نماییم.
وی، حل مسئله را از دیگر نگاههای حمایتی این شرکت نام برد و اظهار نمود: در مراسم بهره برداری از سامانه نانو کلر اعلام گردید که شرکت اب و فاضلاب استان قزوین در زمینه "پلی الکترولیت" چالش هایی وجود دارد که ما برای حل آن فراخوانی در شبکه شرکتهای دانش بنیان منتشر و این نیاز فناورانه را اعلام می نماییم و شرکت ها طرح های خویش را عرضه می دهند. این رویکرد را برای رفع مشکلات آلایندگی نیروگاه شازند اراک اجرایی کردیم و برای این امر کنسرسیومی از شرکتهای دانش بنیان تشکیل دادیم و به مسئله آن رسیدگی می نماییم.

نیروگاه شازنده و آلایندگی هایش

نوربخش، در مورد راهکارهای رفع چالش آلودگی های نیروگاه شازند اراک اظهار داشت: حل مساله آلایندگی شازند تنها نمی توان به یک چاره بسنده کرد بلکه مجموعه ای از کارها باید در کنار هم صورت گیرد ازاین رو مبادرت به تشکیل کنسرسیومی از شرکتهای دانش بنیان کردیم و این شرکت ها راهکارهای فناورانه که از ورودی نیروگاه که شامل اصلاح سوخت است آغاز می شود تا حل مساله مشعل، بویلر، اصلاح آلایندگی های خروجی های گاز، CO2 کپچر و افزایش راندمان تا توسعه فضای سبز مورد نیاز اطراف نیروگاه را شامل می شوند را عرضه خواهند داد.
دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان آب، اقلیم و محیط زیست معاونت علمی با اشاره به اینکه این راهکارعا به شکل یک پکیج برای رفع آلایندگی نیروگاه شازند خواهد بود، خاطرنشان کرد: برای این منظور یک شرکت بعنوان کارگزار تخصصی حضور دارد و این شرکت تمامی شرکتهای دانش بنیان را کنار همدیگر جمع و بر مبنای مطالعاتی که انجام می دهند شرکتهای دیگر را در کنار هم قرار می دهد. منابع اجرای این طرح هم هم از راه استان و هم از اعتبار مالیاتی و هم منابع معاونت، تأمین می شود.

فرونشست زمین اصفهان

نوربخش ضمن اشاره به وجود پدیده فرونشست در ایران، با اشاره به اینکه دو نوع فرونشست در کشور داریم؛ یک نوع آنرا فرونشست ناشی از برداشت بیش از اندازه سفره های آب زیرزمینی و نوع دیگر را ناشی از آب شستگی به علت ورود آب از لوله های انتقال فرسوده دانست و اظهار داشت: فرونشست به علت آب شستگی پدیده ای است که در اصفهان وجود دارد چون به علت فرسودگی شبکه فاضلاب حدودا هفته ای یک مرتبه به شکل ریزشی منطقه ای زمین در اصفهان رخ می دهد همانند مثل حادثه ای که میدان ونک تهران رخ داده است.
وی این پدیده را بسیار خطرناک دانست و افزود: فرونشست زمین علاوه بر لطمات اقتصادی، پدیده ای است که قابل پیشبینی نیست چون لوله های انتقال کاملا زیر زمین قرار دارند و گاهی باعث مسدود شدن اتوبان ها می شود. در این خصوص شرکتهای مختلفی در کشور حضور دارند که به فناوری هایی دست یافته اند که بدون احتیاج به حفر ترانشه، قادر به بازسازی شبکه فاضلاب هستند و از این تکنولوژی میتوان برای پایش آبشستگی لوله های انتقال بهره برد.
این مقام مسئول از کاربردی شدن این فناوری اطلاع داد و اظهار داشت: شرکت آب و فاضلاب کشور سامانه ویدئومتری برای تمام شبکه های آب و فاضلاب مورد استفاده قرار داده است و از راه آن تمام فیلمهای ویدئومتری شبکه ها را به شکل مستند در اختیار دارد و با استفاده از آن می تواند نسبت به بررسی و رسیدگی خطوط انتقال بهره ببرد.

آب های ژرف

دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان آب، اقلیم و محیط زیست معاونت علمی در مورد نگاههای این ستاد در حوزه آب های ژرف با تکیه بر این که عرضه گزارش در رابطه با آب های ژرف باید بر مبنای ملاحظات خاصی باشد، اظهار داشت: این مورد دارای مسایل بسیار ظریف است و این نکته بسیار حایز اهمیت است که معاونت علمی پیش از این که به دستاوردهای قابل عرضه در این عرصه بپردازد نباید انتظارات بی مورد در زمینه دسترسی به منابع آبی جدید ایجاد نماید و برنامه ریزی کشور برای دسترسی به آب را نباید به سمت این منابع ابی سوق دهیم.
وی در مورد رویکرد معاونت علمی در سالهای گذشته در زمینه استخراج آب های ژرف در استان سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه این مورد، مورد تایید نیست، تصریح کرد: ضروری است پایداری و منشا آب های ژرف بررسی و فناوری های تصفیه آب های استخراج شده به صورت کامل ارزیابی شود و اگر پیش از اطمینان یافتن، جز منابع قابل اتکا و قابل استفاده معرفی شود، هم به سرمایه اجتماعی ضربه می زند و هم برنامه ریزی های دیگر در حوزه آب را تحت تأثیر قرار می دهد.
نوربخش در پاسخ به این سؤال که آیا آب های ژرف استخراج شده در استان سیستان و بلوچستان وارد مدار شده است یا خیر اظهار داشت: آب های ژرف استخراج شده پس از تصفیه شدن به شکل محدود در شهرستان نیمروز وارد مدار شده است. ولی این که این منبع، یک منبع قابل اتکای باشد و بتوان سال ها بهره برداری نمود هنوز احتیاج به پیمودن مسیرهای علمی داد.
وی در مورد فناوری های مورد استفاده برای شناسایی منابع آب ژرف اظهار داشت: در این حوزه دو فناوری مگنتوتلوریک و اودیو مگنتوتلوریک وجود دارد که این تجهیزاتش برای نخستین بار در کانادا توسعه یافت و بعد یک شرکت روسی این تجهیزات را توسعه داد و ایران از تجهیزات استیجاری روسیه بهره برد.


1403/06/01
12:29:41
5.0 / 5
216
تگهای خبر: تكنولوژی , تولید , دانش بنیان , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۴
دانشگاه فارسی

دانشگاه فارسی

آموزش از راه دور

unifarsi.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانشگاه فارسی محفوظ است