آخرین تغییرات در مورد تأثیر سوابق تحصیلی پایه یازدهم در کنکور

آخرین تغییرات در مورد تأثیر سوابق تحصیلی پایه یازدهم در کنکور

به گزارش دانشگاه فارسی، بر مبنای آخرین تصمیم گیری ها برای کنکور، تمامی داوطلبان، چه کسانیکه در آزمون های نهائی پایه یازدهم شرکت نمودند و چه کسانیکه شرکت نکرده اند، باید سوابق تحصیلی این پایه را دارا باشند.



به گزارش دانشگاه فارسی به نقل از مهر، شورای سنجش و پذیرش دانشجو درباب متقاضیان ورود به آموزش عالی در سال تحصیلی ۱۴۰۵-۱۴۰۴ و پس از آن باتوجه به مصوبه جلسه ۹۱۳ مورخ ۱۶ بهمن ۱۴۰۳ شورای عالی انقلاب فرهنگی اطلاعیه ای صادر کرد.
در این اطلاعیه عناوین دروس مورد نظر برای ایجاد سابقه تحصیلی پایه یازدهم برای هر یک از دیپلم ها در آزمون سراسری سال ۱۴۰۴و پس از آن به شرح جدول ذیل است: نوع دیپلم علوم تجربی ریاضی فیزیک ادبیات و علوم انسانی علوم و معارف اسلامی درس تعلیمات دینی ۲ (دینی، اخلاق و قرآن) تعلیمات دینی ۲ (دینی، اخلاق و قرآن) تعلیمات دینی ۲ (دینی، اخلاق و قرآن) اصول عقاید ۲ درس زبان خارجه ۲ زبان خارجه ۲ زبان خارجه ۲ زبان خارجه ۲ درس فارسی ۲ فارسی ۲ فارسی ۲ فارسی ۲ درس عربی زبان قرآن ۲ عربی زبان قرآن ۲ عربی ۲ (زبان تخصصی رشته) عربی ۲ (زبان تخصصی رشته) درس زیست شناسی ۲ هندسه ۲ تاریخ ۲ تاریخ اسلام ۲ درس شیمی ۲ فیزیک ۲ جامعه شناسی ۲ علوم و معارف قرآنی ۲ همینطور در این اطلاعیه آمده است که سهم سوابق تحصیلی به شکل قطعی ۶۰ درصد است؛ در حقیقت سهم نمره کل سابقه تحصیلی پایه های یازدهم و دوازدهم نظام آموزشی ۶-۳-۳ در گروههای آزمایشی اصلی علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی و علوم انسانی آزمون سراسری سال ۱۴۰۴ به ترتیب به میزان ۱۷ و ۴۳ درصد (درمجموع ۶۰ درصد) با تاثیر قطعی است.
در همین راستا، خبرگزاری مهر در گفتگویی اختصاصی با سید علی جعفری، فعال حوزه سنجش و ارزشیابی آموزشی، به بررسی این مساله پرداخته است.
جعفری که خود یکی از مسئولان سازمان سنجش و پایش کیفیت آموزش وزارت آموزش وپرورش است؛ در این مصاحبه تأیید کرد که تمامی داوطلبان، شامل دانش آموزان و پشت کنکوری ها، مکلف به ایجاد سابقه تحصیلی پایه یازدهم هستند و مصوبه شورای سنجش و پذیرش دانشجو ملاک عمل برای پذیرش داوطلبان در آزمون سراسری پیش رو است.
جعفری همینطور توضیح داد که موارد مطرح شده درباب سابقه تحصیلی صرفا در حد پیشنهاد بوده و تصمیم نهائی بر اجبار تمامی داوطلبان به داشتن سابقه تحصیلی پایه یازدهم اتخاذ شده است.
مشروح این گفت و گو را در ادامه می خوانید.
قبلاً اعلام شده بود اعمال سوابق تحصیلی پایه یازدهم عطف به ماسبق نخواهد شد؛ اما سازمان سنجش در اطلاعیه خود همه را ملزم به شرکت در آزمون های نهائی پایه یازدهم نموده است؛ دلیل این تغییرات چیست؟
برای پاسخ به این پرسش ابتدا اجازه دهید کمی در مورد چگونگی تعیین ضوابط کنکوری توضیح دهم؛ هم اکنون سنجش و پذیرش دانشجو بر مبنای مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی به انجام می رسد که آخرین مصوبه این شورا در این مورد، ماده واحده شماره ۹۱۳ است. بر طبق این مصوبه، تاثیر قطعی نمرات پایه دهم در پذیرش دانشگاهی حذف و پیشنهاد جزئیات مربوطه به شورای عالی آموزش وپرورش سپرده شده است. بر طبق این ماده واحده، این شورا اختیار تصمیم گیری نهائی را ندارد و صرفا می تواند پیشنهادهای خویش را برای اجرا به شورای سنجش و پذیرش دانشجو عرضه کند؛ تصمیم گیری نهائی بر عهده شورای سنجش و پذیرش دانشجو است که بعد از بررسی پیشنهادها، در صورت تأیید آنها را به عنوان ضوابط اجرایی اطلاع رسانی و اعمال می کند.
بر اساس مصوبه ۹۱۳ بود که شورای عالی آموزش وپرورش پیشنهادهای گوناگونی عرضه داد که یکی از مهم ترین آنها عدم اجبار به ایجاد سابقه تحصیلی پایه یازدهم برای آن دسته از داوطلبانی بود که قبلاً در این آزمون ها شرکت نکرده اند. به این معنا که پشت کنکوری ها بتوانند بدون شرکت در آزمون های نهائی پایه یازدهم و صرفا بر مبنای امتحانات نهائی پایه دوازدهم در کنکور شرکت نمایند. این پیشنهاد در شورای سنجش و پذیرش دانشجو مورد بررسی قرار گرفت اما اعضای این شورا با آن موافقت نکردند. به همین دلیل، در اطلاعیه ای که شب بیست و هشتم اسفندماه توسط سازمان سنجش انتشار یافت، اعلام گردید که تمامی داوطلبان، چه آن هایی که پیشتر در آزمون های نهائی پایه یازدهم شرکت کرده اند و چه آنهایی که شرکت نکرده اند، باید سوابق تحصیلی این پایه را دارا باشند.
بر این اساس، عملا تغییری در ضوابط رخ نداده است و آن چه که اعلام شده است یک تصمیم جدید نیست، بلکه مطابق با مصوبات قبلی، تمامی داوطلبان باید دارای سوابق تحصیلی در تمامی پایه هایی باشند که تاثیر قطعی در پذیرش دانشگاهی دارند. اما مساله ای که باعث ابهام و نگرانی شده، اینست که پیشنهاد شورای عالی آموزش وپرورش قبل از آن که در شورای سنجش و پذیرش دانشجو بررسی و تصویب شود، در رسانه ها مطرح گردید. این مساله به سبب عدم توجه کافی به فرآیند قانون گذاری رخ داد و متاسفانه از جانب بعضی از نهادهای تقنینی و اجرایی بدون توجه به مسیر قانونی تصویب ضوابط، به عنوان یک تصمیم قطعی معرفی گردید. همین مورد سبب شد که داوطلبان پشت کنکوری به اشتباه تصور کنند که نیازی به ایجاد سابقه تحصیلی پایه یازدهم نخواهند داشت، درحالی که این مساله هنوز در مرحله پیشنهاد بود که در نهایت مورد تأیید شورای سنجش و پذیرش دانشجو قرار نگرفت.

چرا این پیشنهاد توسط شورای سنجش و پذیرش دانشجو رد شد؟ استدلال اعضای این شورا چه بود که با پیشنهاد شورای عالی آموزش وپرورش مخالفت کردند؟
هرچند که به زمان و نحوه اطلاع رسانی و سایر مواردی که اعلام شده است نقدهای جدی وجود دارد؛ اما از نظر بنده رد این پیشنهاد کاملا صحیح بود و بر مبنای اصول علمی سنجش و اندازه گیری گرفته شد. وقتی ما قصد پذیرش داوطلبان را داریم، باید آنها را بر مبنای یک چارچوب مشخص ارزیابی نماییم. هم اکنون، نظام سنجش در آزمون های نهائی مبنی بر مجموعه ای از دروس در پایه های یازدهم و دوازدهم طراحی شده است؛ بنابراین، همه داوطلبان باید بر مبنای همین چارچوب سنجش شوند و نمی توان بعضی از آنها را مستثنی کرد یا چارچوب ارزیابی را برای یک گروه خاص تغییر داد. این مساله مبتنی بر اصل عدالت در سنجش است، به این معنا که همه باید بر مبنای یک ملاک و معیار ارزیابی شوند و نمی توان برای برخی گروه ها استثنا قائل شد. از منظر علمی، ایجاد یک نظام سنجش دوگانه مخاطرات جدی به همراه دارد. نخست، سبب تضعیف اعتبار آزمون می شود، چونکه اگر یک گروه بدون داشتن سوابق تحصیلی در پایه یازدهم ارزیابی شود و گروهی دیگر بر مبنای هر دوپایه مورد سنجش قرار گیرد، نتایج این دو گروه قابل مقایسه نخواهد بود. چنین نگاهی همینطور اصل برابری را زیر سوال می برد و می تواند منجر به نابرابری در ارزیابی واقعی داوطلبان شود. از طرف دیگر، اتخاذ تصمیماتی ازاین دست می تواند در آینده باعث ایجاد مطالبه برای تغییرات مشابه در سایر بخش های نظام سنجش شود که این مساله به تدریج اعتبار و انسجام فرآیند پذیرش را زیر سوال خواهد برد.
اما محوری ترین استدلال شورای عالی آموزش وپرورش این بود که پشت کنکوری هایی که در زمان تحصیل خود در آزمون نهائی پایه یازدهم شرکت نکرده اند، حالا نیاز به این پایه ندارند.
اگر اطلاع رسانی ها به شکل شفاف، دقیق و در زمان مناسب انجام نشوند، نه فقط سبب افزایش تنش و اضطراب در بین داوطلبان می شود، بلکه ممکنست نهادهای تصمیم ساز و تصمیم گیر را هم تحت فشار قرار دهد.
این استدلال چندان قوی نبود، چونکه ضوابط پذیرش را نمی توان بر مبنای وضعیت تحصیلی گروههای مختلف تنظیم کرد. توجه کنید در وضعیت فعلی هم برخی داوطلبان، مانند دانش آموزان شاخه های فنی و حرفه ای، در هیچ آزمون نهائی شرکت نکرده اند. آیا می توان به همین دلیل، تاثیر سوابق تحصیلی را برای این گروه به طورکلی نادیده گرفت؟ اساسا خیر. علاوه بر این، اگر این استدلال پذیرفته شود، باید آنرا به کنکور هم تعمیم دهیم، به این معنا که برای برخی گروه ها سوالات کنکور را از پایه دهم یا یازدهم حذف نماییم یا شرایط متفاوتی برای گروههای مختلف درنظر بگیریم که با عنایت به توضیحاتی که عرض کردم عملا ممکن نیست.
با این شرایط تکلیف داوطلبان چیست؟ بالاخره داوطلبان چگونه باید خویش را جهت شرکت در امتحانات آماده کنند؟
در حال حاضر، مبنای عمل برای کنکور همان اطلاعیه اخیر سازمان سنجش است که طبق آن، همه داوطلبان، شامل دانش آموزان و پشت کنکوری ها، ملزم به داشتن سوابق تحصیلی پایه یازدهم هستند و بعید انگار در این تصمیم تغییری ایجاد شود. فقط نکته مهمی که داوطلبان باید به آن توجه نمایند اینست که بعضی از دروس پایه یازدهم گرفتار تغییراتی شده اند؛ بنابراین، سفارش می شود داوطلبان ضمن حفظ تمرکز خود به شایعات و حواشی موجود در فضای مجازی توجه نکرده و برای اطلاع از آخرین ضوابط صرفا به مراجع رسمی مانند وبگاه سازمان سنجش مراجعه کنند.
در پایان هم ضمن تشکر از شما، باید به این مساله اشاره کنم که نحوه اطلاع رسانی و اتفاقاتی که دراین خصوص رخ داده اند، چندان مطلوب نبود و امیدوار هستم هیچگاه تکرار نشود. متاسفانه، آن چه رخ داد باعث سردرگمی داوطلبان شد و فضای ذهنی خیلی از آنها را تحت تاثیر قرارداد و حتی برنامه ریزی مطالعاتی عده زیادی را مختل کرد. به همین دلیل، از تمام مسئولان محترم درخواست دارم که درنظر داشته باشند که با یک مبحث بسیار مهم و با یک قشر حساس که در مقطعی پرتنش به سر می برند سروکار دارند. ما باید به مدیریت افکار عمومی بخصوص در مسایل پرمخاطب این چنینی توجه ویژه داشته باشیم؛ اگر اطلاع رسانی ها به شکل شفاف، دقیق و در زمان مناسب انجام نشوند، نه فقط سبب افزایش تنش و اضطراب در بین داوطلبان می شود، بلکه ممکنست نهادهای تصمیم ساز و تصمیم گیر را هم تحت فشار قرار دهد. این امر می تواند نظام محاسباتی مسئولان را مبتلا به اختلال کرده و آنها را تحت تاثیر مطالبات غیر اصولی گروههای خاص قرار دهد، درحالی که تصمیمات آموزشی و سنجشی باید صرفا مبنی بر اصول علمی و عملی اتخاذ شوند.

1404/01/04
12:56:16
5.0 / 5
41
تگهای خبر: آزمون , آموزش , برند , تحصیل
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۱
دانشگاه فارسی

دانشگاه فارسی

آموزش از راه دور
پلت فرم یادگیری از راه دور که امکان تحصیل در رشته های مختلف را بصورت آنلاین فراهم می آورد

unifarsi.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانشگاه فارسی محفوظ است