بنیانگذار مقاوم سازی و مدیریت بحران در ایران:

لزوم تهیه نقشه های خطر لرزه ای و مقاوم سازی شریان های حیاتی كشور

لزوم تهیه نقشه های خطر لرزه ای و مقاوم سازی شریان های حیاتی كشور

به گزارش دانشگاه فارسی بنیانگذار مقاوم سازی و مدیریت بحران در ایران اظهار داشت: تهیه نقشه های خطر لرزه ای و مقاوم سازی خطوط شریان های حیاتی کشور در مقابل زلزله بسیار ضروریست چونکه در نبود این برنامه ها،  در صورت وقوع زلزله خسارت های جبران ناپذیری به کشور وارد می شود.


فریبرز ناطقی الهی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا در پاسخ به این سؤال که چه برنامه هایی برای تهیه نقشه های خطر لرزه ای خطوط شریان های حیاتی کشور انجام شده است، عنوان کرد: تابحال برای شهرها، شبکه های گاز، خطوط نفتی و خطوط انتقال آب برنامه ای جهت تهیه نقشه های خطر لرزه ای تدوین نشده است.
وی افزود: لوله های نفت و گاز از روی گسل ها هم عبور می کنند و ما بارها شاهد بودیم که بر اثر لغزش لایه های زمین بخصوص در مناطق گسل، شکست های خیلی ناهماهنگ و بسیار بدی در این خطوط لوله در تمام کشورهای زلزله خیز و در داخل کشور رخ داده است.
بنیانگذار مقاوم سازی و مدیریت بحران در ایران توضیح داد: چیزی که نگران کننده هست این است که به علت بلندی و مسیر طولانی که خطوط بخصوص لوله های گاز و نفت دارند و از مسیرهای مختلفی عبور می کنند، شناسایی بخصوص محل هایی که به علت تغییر شرایط منطقه یعنی خطوط (در بعضی مناطق لوله های روی خاک، در بعضی مناطق روی سنگ و در بعضی مناطق روی گسل هستند) قدری مشکل است؛ چون که در این مناطق خطر بیشتر از بقیه جاها خطوط را تهدید می کند و دلیل آن هم این است که هر تحریک لرزه ای می تواند در همان منطقه ایجاد شکاف کرده و خطوط را منهدم کند.


ناطقی الهی افزود: مطالعه جامعی روی تهیه نقشه های خطر لرزه ای برای خطوط شریان های حیاتی کشور انجام نشده و در مورد لوله های گازرسانی در سطح کشور هم در سالهای گذشته برنامه ای بود که حتی تصویب و شروع شد و کارهای مقدماتی هم روی آن انجام شد ولی متاسفانه به علت عدم وجود بودجه کافی این پروژه بسیار حیاتی و حائز اهمیت مکسوت ماند و امیدوارم که در سطح کشور این پروژه برای خطوط لوله های نفتی در آینده ای نزدیک باردیگر مطرح شود.
وی ضمن اشاره به این که برای شبکه های برق هم چون شرایط باد عمدتا برای دکل ها حائز اهمیت تر است، اظهار داشت: وزارت نیرو روی تمام دکل های برقی در مقابل باد کنترل مضاعف انجام می دهد؛ ازاین رو شاید ما به ندرت مشکل خطوط انتقال را در طول و پهنای کشور در خطوط انتقال در آن حد داشته باشیم که نتوانیم از پس آن بربیاییم. ازاین رو، اگر خطوط انتقال لوله از انواع آب رسانی و شبکه انتقال برق خسارتی در زلزله ببیند، به صورت موضعی خواهد بود که قابل ترمیم و بازسازی است ولی اگر شریان های حیاتی گازرسانی و انتقال نفت خام مشکل پیدا کند، کار آسانی نخواهد بود.


به گزارش دانشگاه فارسی به نقل از ایرنا، انتقال فرآورده های نفتی، گاز، آب و نیروگاهی در مراکز صنعتی توسط خطوط لوله که یکی از روش های ارزان قیمت، سریع و مطمئن است، انجام می گیرد. خطوط لوله یکی از اعضای اصلی شریان های حیاتی هستند که تهیه نقشه های خطر لرزه ای برای آنها از مهم ترین مسائل در خطوط نفت و گاز و در صنعت نیروگاهی است چونکه صدمه در این خطوط سبب ایجاد بحران در هنگام و بعد از زلزله خواهد شد.
همچنین زلزله کشنده ترین حادثه طبیعی است که حدودا همه ایرانی ها لرزش آنرا زیر پای خود حس کرده اند اما به راستی این سانحه ناگهانی چیست که انسان را در زمان ها و مکان های مختلف غافلگیر کرده و خسارات جانی و مالی فراوانی را برای آن بر جای گذاشته است.
زلزله بر اثر لرزش زمین به وجود می آید و به صورت معمول در گسل های پوسته سخت زمین و در زیر خاک سطحی رخ می دهد.
زلزله های ایران بیشتر در ژرفای بین ۲ تا ۲۵ کیلومتر با شکستگی های برشی به صورت کششی یا فشاری، یا افقی (امتداد لغز) ثبت می شوند. از انتشار لرزشی که در اثر این شکست پدید می آید، زلزله به وجود می آید.



منبع:

1400/04/12
22:30:50
5.0 / 5
629
تگهای خبر: آموزش , پروژه , دانشگاه , مطالعه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۱
دانشگاه فارسی

دانشگاه فارسی

آموزش از راه دور

unifarsi.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانشگاه فارسی محفوظ است