معاون فرهنگی وزارت علوم:
رخوت فعالیتهای فرهنگی در دانشگاه ها
به گزارش دانشگاه فارسی معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اظهار داشت: فعالیتهای فرهنگی آخرین اولویت دانشگاه هاست، ولی حالا با ابلاغیه وزیر در خصوص تخصیص سه درصد از بودجه کل هر دانشگاه به این فعالیت ها، اصلاح این روند رصد می شود.
به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، با شیوع کرونا و تغییر بخش عمده ای از فعالیت ها این تغییر به فعالیتهای فرهنگی دانشگاه ها هم سرایت کرد و باعث رخوت فعالیتهای فرهنگی در دانشگاه ها شد. با این که فعالیتهای آموزشی و پژوهشی دانشگاه ها به مدد فضای مجازی و روش های جدید تدریس در این فضا تا حد زیادی ادامه یافت، اما فعالیتهای فرهنگی که بیشتر بر جمع نشینی و گفت وگوهای حضوری دانشجویان و اعضای تشکل ها استوار بود، حدودا متوقف گردید.
حالا و پس از بازگشایی دانشگاه ها از اول فروردین ۱۴۰۱ وزیر علوم، تحقیقات و فناوری بر تخصیص سه درصد از بودجه دانشگاه ها به فعالیتهای فرهنگی با هدف جبران رخوت این فعالیت ها در دو سال قبل اصرار دارد. بر همین مبنا وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ابلاغیه ای بر تخصیص سه درصد از بودجه و اصلاحیه بودجه تفصیلی دانشگاه ها طی ردیف جداگانه و مشخص به فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی تصریح کرد.
محمد سلیمانی قائم مقام وزیر علوم که این دستور وزیر علوم را اسفند گذشته به دانشگاه ها ابلاغ نمود، از روسای دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی خواست ترتیبی اتخاذ کنند تا این اعتبار با نظارت معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در زمینه فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی، هزینه و عملکرد آن به هیات امنا و این معاونت عرضه شود.
زلفی گل به تازگی هم بر تخصیص سهم فرهنگ از بودجه دانشگاه ها در پنجاه و ششمین نشست معاونان فرهنگی و اجتماعی دانشگاه ها تصریح کرد.
وی اظهار داشت: همان گونه که به روسای دانشگاه ابلاغ گردیده، باید سه درصد از بودجه جاری دانشگاه ها به فعالیتهای فرهنگی اختصاص پیدا کند و معاونت های فرهنگی پیگیر تحقق این امر باشند. در صورتیکه در دانشگاهی این ابلاغیه اجرا نشود، بودجه تفصیلی این دانشگاه در هیات امنا تصویب نخواهد شد.
نگاهی به کل بودجه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ و بودجه برخی دانشگاه های بزرگ نشان داده است سه درصد از کل بودجه این دانشگاه ها مبلغ قابل توجهی خواهد بود که در صورت تخصیص یافتن به فعالیتهای فرهنگی قابل توجه است. برای نمونه بودجه دانشگاه تهران بعنوان دانشگاه جامع و مادر در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ بیشتر از ۲۲ هزار میلیاردریال است که تنها سه درصد آن بیشتر از ۶۶۰ میلیاردریال خواهد بود.
بر اساس گزارش آموزش عالی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ از مرکز پژوهش های توسعه در آینده نگری سازمان برنامه و بودجه که توسط گروه پژوهشی نظام های نوین برنامه ریزی، بودجه ریزی و مدل سازی مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری سازمان برنامه و بودجه تهیه شده است، بودجه کل وزارت علوم در سال ۱۴۰۱ با ۳۰ درصد افزایش به بیشتر از ۳۴۱ هزار میلیاردریال رسیده است.
بر همین اساس کل اعتبارات در ارتباط با دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی و واحدهای ستادی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰، حدود ۳۱ درصد افزایش پیدا کرده است. همینطور جمع اعتبار هزینه ای دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی هم در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ با افزایش ۳۱ درصدی به بیشتر از ۲۳۱ هزار میلیاردریال رسیده است.
با وجود این تاکیدات و مهم بودن تخصیص این میزان از بودجه دانشگاه ها به فعالیتهای فرهنگی به نظر می آید، هنوز ابهاماتی نسبت به آن وجود دارد و دست کم این سوال پیش می آید که ۳ درصد باید از بودجه دانشگاه در قانون بودجه تخصیص یابد یا از درآمدهای اختصاصی و غیره.
فعالیت های فرهنگی آخرین اولویت دانشگاه ها
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در پاسخ به این پرسش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا عنوان کرد: تاکید بر تخصیص ۳ درصد از بودجه دانشگاه ها به فعالیتهای فرهنگی مبحث جدیدی است. البته در قانون بودجه ۱۴۰۱ بودجه دانشگاه ها به صورت جداگانه مشخص می شود و میزان تخصیص نسبت به فعالیتهای فرهنگی مشخص نیست؛ حقیقت تلخ این است که معمولاً آخرین اولویت دانشگاه ها حوزه فرهنگ بوده است. اما با ابلاغیه وزیر علوم و پافشاری های وی، هیات امناهای دانشگاه ها موظف شده اند برای نخستین بار ۳ درصد از بودجه خویش را دقیقا به فعالیتهای فرهنگی اختصاص دهند.
عبدالحسین کلانتری افزود: منظور از سه درصد از کل بودجه دانشگاه ها شامل بودجه عمومی و درآمدهای اختصاصی است که باید به فعالیتهای فرهنگی اختصاص پیدا کند.
وی در مورد هزینه کرد این بودجه عنوان کرد: بر این اساس بودجه همه فعالیتهای فرهنگی همچون انجمن های علمی هم افزایش می یابد؛ چونکه آنها هم زیر نظر معاونت های فرهنگی و اجتماعی دانشگاه ها هستند.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اظهار داشت: معاونت های فرهنگی و اجتماعی دانشگاه ها موظف می باشند بر این امر نظارت و آنرا مطالبه کنند. معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم هم این تکلیف قانونی را از سوی وزارت خانه دارد که تخصیص ۳ درصد بودجه دانشگاه ها را به فعالیتهای فرهنگی پایش و رصد کند و دانشگاه ها باید آنرا گزارش دهند.