بومی سازی نانوکاتالیست های پیشرفته واحد RCD در کشور

بومی سازی نانوکاتالیست های پیشرفته واحد RCD در کشور

دانشگاه فارسی: پژوهشگران کشور موفق به بومی سازی نانوکاتالیست های پیشرفته واحد RCD شدند؛ پروسه RCD یک پروسه برای گوگردزدایی از ته مانده برج تقطیر است که برای آماده سازی خوراک واحد RFCC با به کارگیری نانوکاتالیست های پیشرفته ایرانی به انجام می رسد.


به گزارش دانشگاه فارسی به نقل از ایسنا، فرآیند Reduced Crude Desulfurization یا RCD یک پروسه برای گوگردزدایی از ته مانده برج تقطیر است که برای تصفیه برش نفتی سنگین باقیمانده اتمسفری و خلأ (Residue)، به کار گرفته می شود تا به محصول باکیفیت برای بازار تبدیل گردد.
یکی از مهم ترین اهداف این فرایند، کاهش میزان ترکیبات گوگردی (HDS) و سایر آلاینده ها از خوراک واحد RFCC به همراه کاهش نانوکاتالیست مصرفی در واحد RFCC است که از نظر اقتصادی سودآوری بسیار بالایی برای پالایشگاه ها دارد که این مهم از دلیلهای اصلی جانمایی این واحد برای پیش تصفیه خوراک ورودی به واحد RFCC است.
خوراک ورودی پروسه RCD از ته مانده برج های تقطیر اتمسفری و خلأ (AR، VR) بعد از عبور از فیلتر خوراک بوسیله پمپ به بالای راکتورهای بستر ثابت وارد می شود. هیدروژن خروجی از کمپرسورهای Makeup نیز از پایین وارد راکتورها می شود و واکنش HDS در حضور نانوکاتالیست در راکتور انجام می پذیرد و محصول خروجی بعد از عبور از جداکننده ها (Separators) و جداسازی فاز مایع و گاز به ترتیب به دو بخش Fractionator و H۲S Scrubber می روند که در بخش اول محصولات واحد شامل گازهای سبک، نفتای سبک، نفتای سنگین و مازوت کم گوگرد به دست می آیند و در بخش دوم، گوگرد و گاز هیدروژن توسط آمین جداسازی می شود.
نانوکاتالیست های مصرفی واحد RCD، شامل نانوکاتالیست های نیکل ـ مولیبدن/آلومینا و نانوکاتالیست های کبالت ـ مولیبدن/آلومینا هستند که نانوکاتالیست های نیکل ـ مولیبدن توانایی هیدروژن دار کردن ترکیبات را دارند و نانوکاتالیست های کبالت ـ مولیبدن، هیدروژن کافت بهتری هستند.
در ایران پروسه RCD در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند برای آماده سازی خوراک واحد RFCC به انجام می رسد. خوراک شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند باتوجه به نیاز کشور بالاتر از ظرفیت ۲۶۵ هزار بشکه نفت خام در شبانه روز است و این خوراک منجر به تولید روزانه ۱۶ میلیون لیتر بنزین، ۱۲ میلیون لیتر گازوئیل، ۳ میلیون لیتر نفت سفید یورو ۴ و حدود ۱۸۰۰ تن LPG می شود.
این محصول از واحد تقطیر خلأ و تقطیر اتمسفری پالایشگاه به دست می آید که در فشار و دمای بالا در حضور نانوکاتالیست و گاز هیدروژن با درجه خلوص ۹۰ تا ۹۳ درصد واکنش های هیدورتریتینگ انجام یافته و تبدیل به فرآورده های گازوئیل، نفت سفید، نفتای سنگین، نفتای خام سبک، باقیمانده تصفیه شده و گازهای هیدروکربوری سبک می شود.
اصلی ترین محصول این واحد مازوت کم گوگرد (۶۰ هزار بشکه در روز) است که خوراک واحد RFCC می شود و گازهای هیدروکربوری اشاره شده با آمین تصفیه می شود و پس از حذف گاز هیدروژن دی سولفید به سیستم برمی گردد.
توسعه این نانوکاتالیست در قالب قرارداد مشارکت در بومی سازی، توسعه، تکمیل دانش و افزایش مقیاس برای تولید صنعتی نانوکاتالیست های هیدروکراکینگ و تصفیه هیدروژنی برش های سنگین نفتی (RCD) با حمایت شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی میان پژوهشگاه صنعت نفت، یکی از شرکت های دانش بنیان و شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند منعقد شده است. این نانوکاتالیست بعد از بررسی های فراوان آزمایشگاهی و آزمون های موفقت آمیز در پالایشگاه، در صنایع هدف کشور به کار گرفته شده است.
به نقل از ستاد نانو، واحد RFCC در هر شبانه روز ۱۵ تن نانوکاتالیست مصرف می کند و قبل از این انحصار ساخت این نانوکاتالیست، تنها در اختیار چند شرکت خاص اروپایی، آسیایی و آمریکایی بود؛ به نحوی که نانوکاتالیست RFCC از خارج از کشور و عمدتاً از کشورهای آلمان، چین و روسیه تامین می شد. بدین جهت علاوه بر خروج ارز از کشور وقت و انرژی خیلی از مدیران این شرکت صرف تامین این نیاز می شد.
با تولید دانش بنیان نانوکاتالست های پیشرفته توسط این شرکت دانش بنیان، کشور ایران به عنوان اولین کشور در منطقه و ششمین کشور دنیا خواهد بود که به دانش فنی و تولید انبوه صنعتی این نانوکاتالیست های پیشرفته و پیچیده دست پیدا می کند؛ به نحوی که بگفته متخصصان، نانوکاتالیست بومی سازی شده واحد RFCC در مقایسه با مشابه خارجی، از استانداردها و کیفیت بالایی برخوردار بوده و پارامترهای رقابت پذیری لازم را در خود دارد و در شرایطی که تامین ارز برای شرکت ها، یک دغدغه بزرگ شمرده می شود، تولید این نانوکاتالیست ها کمک بزرگی به مجموعه های پالایشی خواهد بود.


1403/10/15
11:21:24
5.0 / 5
37
تگهای خبر: استاندارد , تولید , دانش بنیان , سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
دانشگاه فارسی

دانشگاه فارسی

آموزش از راه دور

unifarsi.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانشگاه فارسی محفوظ است