یافته های جدید محققان

نپتون سردتر از تصورات پیشین

نپتون سردتر از تصورات پیشین

دانشگاه فارسی: یافته های جدید اخترشناسان و دانشمندان علوم فضا در دانشگاه لستر نشان میدهد دما در اتمسفر سیاره نپتون به شکل ناگهانی طی دو دهه گذشته نوسان داشته است.


به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی ساینس دیلی، تعدادی از محققان بین المللی شامل دانشمندانی از دانشگاه لستر انگلیس و آزمایشگاه پیش رانش جت ناسا در کالیفرنیا همه تصاویر مادون قرمز گرمایی نپتون گردآوری شده از رصدخانه های مختلف را طی دو دهه با هم ترکیب و مقایسه کردند. این مطالعه از تصاویر چهار تلسکوپ بسیار بزرگ رصدخانه پارانال شیلی، تصاویر تلسکوپ های ناسا مستقر در هاوایی و تلسکوپ فضایی اسپیتزر ناسا بهره برده است.
محققان با تحلیل داده های به دست آمده از این تصاویر توانستند تصویر کامل تری از روند دمای نپتون نسبت به قبل، به دست آورند، اما در کمال تعجب این داده های جمع بندی شده کاهش روشن گرمایی در نپتون را از زمان ثبت دمانگاری سیاره نپتون از سال ۲۰۰۳ نشان داد. این کاهش دما سرد شدن دمای متوسط کلی در جو نپتون تا حدود هشت درجه سلسیوس (۱۴ درجه فارنهایت) بین سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۸ بود.
دکتر مایکل رومان، محقق پسادکتری در دانشگاه لستر و نویسنده ارشد این مطالعه می گوید: این تغییرات نامنتظره بود؛ برای اینکه درحال رصد نپتون از اوایل بازه زمانی انقلاب تابستانی این سیاره بودیم و انتظار داشتیم دما به تدریج گرم تر شود و نه سردتر.

یک فصل نپتون برابر با ۴۰ سال زمینی
سیاره نپتون شیب محوری (زاویه بین محور چرخش به دور خود و مدار چرخش به دور خورشید) دارد و دقیقا مانند زمین فصل های مختلف در این سیاره واقع می شود. اما با در نظر گرفتن فاصله نپتون از خورشید، بیش از ۱۶۵ سال طول می کشد تا یک دور کامل در مدار خورشید بچرخد؛ بدین سبب فصل های نپتون به کندی تغییر می کند و هر کدام حدود ۴۰ سال زمینی ادامه دارد.
هر کدام از سیارات منظومه شمسی همزمان دو حرکت گردشی را انجام می دهد؛ یک حرکت گردش به دور خود سیاره و دیگری گردش به دور خورشید در مدار مشخص. شیب محوری، زاویه ای است که محور گردش سیاره به دور خود با مدار گردش به دور خورشید تشکیل می دهد.
دکتر گلن اورتون، محقق ارشد در آزمایشگاه پیش رانش جت ناسا نیز می گوید: داده های ما کمتر از نیمی از یک فصل نپتون را پوشش می دهد. بدین سبب هیچ کس انتظار تغییرات سریع و گسترده را نداشت.
دمانگاری نپتون از ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۹ با وجود این محدودیت داده ها، تغییرات شدید، متفاوت و قابل توجه در قطب جنوب سیاره نپتون محسوس بود. تلفیقی از مشاهدات دو تلسکوپ جمنای (مستقر در شیلی) در سال ۲۰۱۹ و تلسکوپ سوبارو (در هاوایی) در سال ۲۰۲۰ نشان داد دمای هواکره در قطب نپتون حدود ۱۱ درجه سلسیوس بین سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ گرم شده که روند سردشدن مشاهده شده قبلی را رد می کرد. چنین گرم شدنی در قطب های نپتون هیچ گاه دیده نشده بود.
دلیل این تغییرات دمایی اتمسفری هنوز مشخص نیست و نتایج به دست آمده فهم دانشمندان را از تغییرپذیری اتمسفری با چالش روبرو کرده است.
به گفته دکتر رومان نوسانات دمایی ممکنست به سبب تغییرات فصلی در شیمی جوی نپتون روی داده باشد که می تواند کاهش کارآمد دمای جو را تغییر دهد.
پیشتر تصور می شد چرخه ۱۱ ساله خورشیدی (همراه با تغییرات دوره ای در فعالیت خورشید و لکه های خورشیدی) بر روشنایی قابل دید نپتون اثر می گذارد و مطالعه جدید ارتباط احتمالی بین فعالیت خورشید، دماهای جوی و تعداد ابرهای روشن دیده شده در نپتون را نشان میدهد.
گزارش کاملی از این مطالعه در نشریه علوم ستاره ای دوشنبه (۲۹ فروردین، ۱۸ آوریل) انتشار یافته است.
نپتون بعنوان هشتمین سیاره منظومه خورشیدی دورترین سیاره شناخته شده به زمین و خورشید است. این سیاره که از گرما و نور بسیار دور است، جهانی سرد با دمای متوسط ۲۲۰ درجه سلسیوس زیر صفر است.


منبع:

1401/02/04
09:21:01
5.0 / 5
543
تگهای خبر: آموزش , تلسكوپ , دانشگاه , دكتری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۵
دانشگاه فارسی

دانشگاه فارسی

آموزش از راه دور

unifarsi.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانشگاه فارسی محفوظ است