تحول بزرگ در نجوم با راه اندازی تلسكوپ ثبت كننده نوترینو در روسیه

تحول بزرگ در نجوم با راه اندازی تلسكوپ ثبت كننده نوترینو در روسیه

منابع خبری روس از راه اندازی رسمی تلسکوپی عظیم در عمق دریاچه یخی بایکال در روسیه گفتند که می تواند ساختار و گذشته جهان را با اندزه گیری ذره ای به نام نوترینو بررسی کند.


به گزارش روز دوشنبه ایرنا، دانشمندان روس درپی یک تلاش و تحقیقات ۴۰ ساله سرانجام موفق شدند تلسکوپی را در اعماق دریاچه یخی و آب شیرین بایکال روسیه راه اندازی کنند که می تواند نوترینو ها را که آزادانه در همه جهان با سرعت نور در حال حرکتند ثبت و شناسایی کند.

را ه اندازی این تلسکوپ بزرگترین سازه در روسیه است که برای صید نوترینو ها بعنوان ذره های دست نیافتنی در جهان هستی در اعماق دریاچه بایکال ساخته شده است.

این پروژه که از زمان اتحاد جماهیر شوروی و از ۴۰ سال پیش شروع شده بود، دو روز پیش افتتاح شد و البته دانشمندان روس می گویند این تازه آغاز یک طرح عظیم در علم نحوم است.

نوترینو یک ذره ابتدایی بسیار سبک و فاقد بار است و تقریباً هیچ برهمکنشی ندارد. به تاخیر افتادن سرعت یا انحراف نوترینوها از مسیر مستقیم تقریباً غیر ممکن است و به خاطر این خصوصیت نوترینوها آزادانه در همه جهان، کهکشان و از میان ستارگان، سیارات و بدن ما عبور می کنند.

چگونه میتوان چنین ذره ای دست نیافتنی را بدست آورد؟
بخش کوچکی از نوترینوها با هسته های اتمی برخورد می کنند و سبب واکنش های هسته ای می شوند، این وقایع با ردیاب های تلسکوپ نوترینو با دقت ثبت می شود تا تعداد نوترینوها، جهتی که از آنها می آیند و انرژی این ذرات را اندازه گیری کنند.
نوترینوها به علت توانایی غلبه بر مسافتهای عظیم بدون انحراف یا از دست دادن انرژی، می توانند درباره مکانهایی که در آنها متولد شده اند چیزهای زیادی به دانشمندان بگویند.

تلسکوپ دریاجه بایکال برای مطالعه این آخرین، پرانرژی ترین و جالب ترین نوع نوترینو طراحی شده است.

ایده تلسکوپ زیرآبی روسیه از چه زمانی متولد شد؟
ایده تلسکوپ زیرآبی برای ثبت ذرات بنیادی نجوم در اعماق دریا به تاریخ یک اکتبر ۱۹۸۰، زمانی که جلسه شورای علمی موسسه تحقیقات هسته ای آکادمی علوم اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی برگزار شد، برمی گردد.

در همان زمان تصمیم بر این شد که در آزمایشگاهی در اعماق دریاچه بایکال نمونه های اولیه تلسکوپ های نوترینو در مقیاس بزرگ که در جهان طراحی شده اند، ایجاد شود.

به گزارش تاس گریگوری دوموگاتسکی، رئیس دائمی آزمایشگاه اخترفیزیک نوترینوی پرانرژی INR RAS و کل پروژه «نوترینو بایکال»، تصریح کرد: "ماجراجویی جنگ افغانستان فیزیکدانان شوروی را از ادامه مشارکت در پروژه بین المللی برای ایجاد یک غول تلسکوپی محروم کرد.




راز نصب تلسکوپ نوترینو در اعماق دریاچه بایکال

دیمیتری ناوموف از انستیتوی تحقیقات هسته ای مشترک روسیه به رسانه ها اظهار داشت: تلسکوپ نوترینو به اندازه نیم کیلومتر مربع در اعماق دریاچه بایکال به راه افتاده است. وی ابراز امیدواری کرد که تا چند سال دیگر حجم این تلسکوپ تا ۳ کیلومتر مربع توسعه پیدا کند.
داشمند روس درباره علت نصب این تلسکوپ در دریاچه بایکال، بزرگترین دریاچه آب شیرین جهان، اضافه کرد: «آب شیرین مهم می باشد، شفافیت آب هم فاکتور مهمی به حساب می آید. علاوه بر آن، این حقیقت که سطح دریاچه برای دو ماه و نیم یخ می زند هم عاملی موثر برای نصب تلسکوپ در این مکان است.»




در باره نوترینو

دانشمندان و فیزیکدانان مطرح جهان احتمال می دهند نوترینو، پاسخی برای معمای پیدایش کیهان داشته باشد. نوترینو یک ذره بنیادی تشکیل دهنده کیهان است و به عناصر ریزتر تجزیه نمی گردد.

وجود این ذره ابتدا در سال ۱۹۳۰ از جانب ولفگانگ پالی پیشبینی شده بود و در سال ۱۹۵۵ توسط فردریک رینز و کلاید کوان کشف شد. قبلا تصور می شد که نوترینو جرم ندارد، اما حالا سبک ترین ذره دارای جرم شناخته می شود و جرم آن ۴ میلیونیم الکترون است.

نوترینو دومین ذره فراوان در کیهان است و هر ۶۰ ثانیه، یک میلیارد نوترینوی پرتاب شده از خورشید از ناحیه ای به اندازه ناخن دست شما رد می شود.
این ماده به سادگی از زمین رد می شود بی آنکه به مانعی برخورد کند و برای همین اندازه گیری آن بسیار دشوار است.

به تعبیر فیزیکدان ها سه طعم مختلف از این ذره وجود دارد: نوترینوی الکترونی، نوترینوی میونی و نوترینوی تائو. درعین حال، هر نوترینو یک همتای ضد نوترینو دارد.




منبع:

1400/01/08
00:03:21
5.0 / 5
687
تگهای خبر: پروژه , تلسكوپ , طراحی , علمی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۱
دانشگاه فارسی

دانشگاه فارسی

آموزش از راه دور

unifarsi.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانشگاه فارسی محفوظ است